Цікаве 

Як правильно дихати

Нормальне дихання – це ретельно відрегульований процес, який не потребує свідомого мислення. І хоча це природний процес, деякі люди можуть бути здивовані, дізнавшись, що може бути правильний і неправильний спосіб дихання. Розкажемо, як допомогти нашим легеням та навчитися дихати правильно.

Як ми дихаємо

Легені – це пара губчастих органів, розташованих по обидва боки грудної клітки. Легені розширюються, коли людина вдихає, і стискаються, коли видихає. Кожна легеня оточена тонкою мембраною, що називається плеврою, яка захищає легеню і дозволяє їй ковзати вперед і назад під час дихання.

Діафрагма – це тонкий м’яз, який розташовується під легенями і над черевною порожниною. Його рух вгору-вниз допомагає легеням стискатися і розширюватися.

Міжреберні м’язи – це м’язи, які розташовуються між ребрами. Вони допомагають грудній порожнині розширюватися і скорочуватися.

Легені, діафрагма і міжреберні м’язи працюють разом, даючи змогу людині дихати.

Під час вдиху діафрагма рухається вниз. Завдяки цьому, у грудній порожнині збільшується простір, легені розширюються та наповнюються повітрям.

Під час видиху діафрагма розслабляється, скорочуючи простір у грудній порожнині. Це змушує легені випускати повітря.

Як правильно дихати?

У деяких людей неправильне дихання може призвести до захворювань, занепокоєння та задишки. У клініці Вільне Дихання лікарі дають певні рекомендації про те, як правильно дихати.

Використовуйте ніс

Дихання через ніс може уповільнити дихання і змусити легені працювати ефективніше. Це полегшує споживання оксиду азоту, який допомагає з транспортуванням кисню по всьому організму. При диханні через ніс:

  • Фільтруються токсини й алергени з повітря, тим самим запобігаючи їхньому потраплянню в організм.
  • Повітря нагрівається та стає теплим. 
  • Зволожується занадто сухе повітря.

Але дихання через рот іноді необхідне, якщо людина займається фізичними вправами або має закладеність пазух носа.

Використовуйте живіт

Найефективніший спосіб дихати – це опускати повітря вниз, до живота. Коли діафрагма опускається вниз, живіт розширюється, щоб наповнити легені повітрям.

Дихання животом ефективне, оскільки тягне легені вниз, створюючи негативний тиск усередині грудної клітки. Це призводить до надходження повітря в легені.

Підтримуйте здоровий спосіб життя

Ви можете поліпшити своє дихання, підтримуючи здоровий спосіб життя:

  • Регулярні фізичні вправи допомагають збільшити об’єм легень, тобто кількість кисню, яку людина може вдихати з кожним вдихом.
  • Уникайте вживання великої кількості їжі – це може спричинити здуття живота. Коли живіт роздутий, він може тиснути на діафрагму, не даючи їй ефективно опускатися. Це може призвести до задишки.
  • Наявність надмірної ваги – збільшує ризик виникнення труднощів із диханням, таких як обструктивне апное сну.  
  • Відмова від куріння – куріння пошкоджує альвеоли, які відповідають за обмін киснем і вуглекислим газом між легенями та капілярними кровоносними судинами. 
  • Слідкуйте за якістю повітря.
  • Дихальна гімнастика – приділяючи кілька хвилин щодня практиці дихальних технік, ви можете сформувати правильні дихальні звички. Це може допомогти людям із респіраторними захворюваннями впоратися із задишкою. 

Висновок

Підтримання здорового способу життя, використання правильних дихальних технік може поліпшити ефективність легенів людини. Це також може допомогти зменшити стрес і занепокоєння. Отже, правильне дихання корисне для фізичного та психічного здоров’я людини.

Интересные новости: