Сім'я 

Які проблеми виникають у молодої сім’ї, яка проживає разом з батьками

Життя під одним дахом з батьками дружини або чоловіка більше схоже на тренінг особистісного зростання і перевірку взаємин як у самій парі молодих, так і між старшим і молодшим поколінням.

Про проблеми та незручності замислюється другий із подружжя, адже саме він або частіше вона мають повністю змінити весь уклад свого життя, адаптуватися під правила нової сім’ї або ж намагатися змінити чужий “статут” у домі, розповіли психологи.

З добрим ранком

Усе починається ще з моменту пробудження. У всіх свій ритм і режим дня. Молоді можуть сидіти допізна: працювати, закриваючи дедлайни, або ж навпаки, намагатися провести бодай годину в домі наодинці.

Відповідно, їм складніше вставати вранці. Старше покоління, як правило, встає о 5-6 ранку, але також не проти перепочити вдень і поспати кілька годин.

Покоління до 30 років рідко користується такою можливістю. І тут можуть з’явитися претензії з боку батьків у лінощах і неробстві молодої невістки або зятя. З часом докорів стане тільки більше.

Господиня на кухні має бути одна

Побутові питання рідко коли вирішуються мирно. Спробуйте скласти тарілки зліва направо в будинку, де завжди їх складали справа наліво — скандалу не уникнути. Звісно, не одразу.

Переставлений не на те місце цукор, куплений не той пральний порошок, негарно нарізаний хліб і не тим заправлений салат.

Люди, на чиїй території живуть молоді, сприймають усі ці дрібниці як особисту образу або ж небажання вчитися в них вікової мудрості.

Причиною сварок можуть стати навіть роздільні тазики для брудної білизни. Тут немає місця боротьбі. Або варто адаптуватися, або розмовляти та бути відкритими до неприємного діалогу.

Якщо ви змушені проживати тимчасово під одним дахом, вам варто проявити гнучкість і вдячність: попросіть поділитися “секретом” приготування фірмового супу, а нововведення впроваджуйте акуратно.

Силою не бути милим

Варто чітко розуміти, що навіть якщо ви будете ідеальною господинею чи зятем, причіпки можуть бути нескінченними.

Іноді сім’я перетворюється на людей, які співмешкають на одній площі: у вас роздільне меню, кожен купує поштучно для своєї другої половинки фрукти, а також чітко ділити побутові витрати.

Розрахунки, хто і скільки витратив, виходять на перший план, а питання любові, гармонії та взаємопідтримки взагалі не обговорюються. Люди стають чужими одне одному.

Поганий мир кращий за добру сварку

Недомовки, взаємні претензії, роздратування накопичуються як снігова куля. Не варто чекати, коли ця лавина гніву зруйнує взаємини з вашими батьками або батьками чоловіка.

Намагайтеся м’яко відстоювати свої кордони. Але варто пам’ятати: нехай і негласно, але в разі, коли молоді живуть на території батьків, головними в домі будуть господарі. Вас сприймають за дітей, які не здатні забезпечити себе окремою площею, звідси й відповідне ставлення.

Якщо ж ситуація протилежна, батьки живуть у своїх дітей, але продовжують нагнітати обстановку, варто вчасно зупиняти конфлікти і звернутися до фахівця за підтримкою в особливо складних випадках.

Універсальний спосіб розв’язання проблем

Він завжди один. Використовуйте будь-який привід, щоб виявляти повагу, вдячність і захоплення. Ви ж знаєте, що хворобі можна запобігти двома способами. Перший — боротися з нею, коли вона вже виникла і зміцнилася у вашому організмі. У цьому разі на вас чекає довгий і болісний процес одужання. До того ж він не гарантує, що через деякий час ви не захворієте знову.

Другий спосіб полягає в тому, щоб посилювати здоров’я, тобто піднімати імунітет. Якщо ви усвідомлено й регулярно працюєте в цьому напрямку, то не захворієте зовсім, або ж хвороба мине в легкій формі. Тому набагато краще зосередитися на другій моделі, ніж нескінченно страждати й мучитися, терплячи незручності першої.

Як практично реалізувати другий підхід? Для цього проявляйте енергії вдячності, поваги та захоплення на трьох рівнях: думки, мова та вчинки.

Отже, говоріть слова поваги, вдячності та захоплення. Думайте про найкращі якості своїх батьків і перестаньте концентруватися на їхніх недоліках. І робіть відповідні вчинки, в яких ви зможете практично проявити всі перераховані вище якості. І ще один секрет: даруйте подарунки! Подарунок — найкращий засіб завоювати довіру іншої людини!

Интересные новости: