Психология 

Ваше покерний розвиток залежить тільки від вас

Цілком можливо, що дана стаття багатьом читачам здасться зайво очевидною і простий. Основний її посил, вказаний в заголовку, дійсно не викликає сумнівів і нарікань. Навряд чи хтось із гравців в покер дійсно вважає ГСЧ причиною своїх бід, та й інші фактори, такі як дисперсія, є лише чимось, що не дає вам отримувати результати на короткій дистанції.

Але чому тоді, при всій очевидності і простоті цієї заяви, багато покеристи, цілком серйозні професіонали постійно бачать проблеми в покері в чому завгодно, крім них самих?

Причини відчуття того, що вам повинні
Покер пережив сплеск і бурхливий розвиток в 2003 році, коли Кріс Манімейкер, просто бухгалтер зі Сполучених Штатів Америки, виграв головна подія роки — мейн-івент Світової Серії Покеру. Його результат надихнув тисячі простих роботяг на гру в покер, що створило серйозним Гріндер можливість піднімати божевільні дeньгі.

Більш того, «ефект Манімейкера» не затихав досить довго, і, аж до «Чорної п’ятниці», коли трапився повний крах Full Tilt Poker і онлайн-покеру в США, регулярний не доводилося розвиватися так активно, як вони це роблять зараз.

Все це породило навколо покеру специфічний ареал, в якому гра сприймається як гарантоване засіб заробітку, адже в неї грають люди, абсолютно не намагаються розвивати свої навички. А значить, ви просто зобов’язані вигравати, хіба не так?

Але з плином часу поле ускладнювалося і ускладнювалося, і багато регуляри були змушені або збільшити кількість зусиль, що витрачаються на розвиток, або спуститися по лімітах, або відправитися підкорювати нові горизонти.

День без розвитку — втрачений день
У суєті покерной обстановки про «активну» розвиток багато хто може взагалі і забути. Аналіз рук, перегляд водів — все це стало частиною рутинної діяльності гравця в покер.

Ви сформували свої очікування щодо того, що відбувається під час розбору рук, ви навіть сформували свої очікування від того, які помилки ви допускаєте.

При перегляді VODов ви теж звертаєте уваги на ті речі, на які звертали його на самому початку.

По суті, рутинізація подібної діяльності обмежила вашу здатність до розвитку. Ви стали менш сприйнятливі до нової інформації, пов’язаної з грою в покер. Саме з цієї причини тренери мають великий успіх у розвитку гравців — вони силою змушують вас вийти за рамки свого мислення, яке формувалося протягом довгого часу.

Расфокусіруйте, щоб сфокусуватися знову
У плані підходу до вивчення чогось нового завжди варто згадати дітей. В юному віці людина здатна сприймати інформацію максимально відкрито, піддавати її ретельному вивченню і дивитися на все з різних сторін. Діти хочуть знати більше, вони хочуть вникати, хочуть розуміти і хочуть досліджувати. В їхній системі багато речей ще не вкоренилися, а їх підхід до вивчення чогось сформувався в повному обсязі. Це дозволяє їм бути допитливими і знаходити рішення до ситуацій, в яких дорослі, в силу наявності певних звичок, знайти рішення не можуть.

У той же час зрозуміло, що наші стереотипи і принципи евристики корисні — вони скорочують час, який ми витрачаємо на різні види діяльності, в тому числі і вивчення.

Але при цьому кожному з нас варто взяти частинку дитячого підходу, і знаходити в усьому щось нове і цікаве. Це відноситься і до покеру.

Аналізуючи руки, ви використовуєте той шаблон, до якого пристосувалися. Це дозволяє вам проводити аналіз максимально швидко і … ефективно? З якогось боку так, дійсно ефективно, ви знаходите проблемну ситуацію, потім вивчаєте її звичними методами і йдете далі.

Але, можливо, при цьому ви втрачаєте інші аспекти вивчення зіграної роздачі. Спробуйте витрачати більше часу на кожну зіграну руку, намагайтеся її постійно міняти: давайте різні діапазони собі і опонентові, уявіть, що замість напів-лага сидить ЛАД, а на місці Фіша — регуляр. Уявіть собі, ніби ви граєте на тому місці, де знаходиться ваш опонент, а ваш опонент, навпаки, зайняв ваше місце.

Переглядаючи навчальні відео, дивіться не просто на рішення, пропоновані шановним тренером / гравцем, а думайте, як він прийшов до цього рішення. Що спонукало його до прийняття саме такого рішення? Поміняйте якісь аспекти цієї ситуації і подумайте, яке рішення тоді було б краще.

Відійдіть від звичних схем
Багато що ви можете почерпнути від інших людей. Чому б вам не спробувати застосувати ті моделі мислення, які застосовують творці навчальних відео? Спробуйте використовувати їх логіку і їх формат роздумів, коли аналізуєте власні руки.

Цілком можливо, що ви зможете знайти «нове», цілком випадкове вправу, яке дозволить вам поліпшити власні навички. Це стосується навіть аналізу тих ситуацій, які, на перший погляд, взагалі не вимагають аналізу або мають низький вплив на ваш вінрейт. Диявол, як то кажуть, в деталях.

Интересные новости: