Медицина для семьи 

Аномалії розвитку грудних залоз та їхнє лікування онкологом-мамологом

онколог мамолог київ

У даній статті описано фізіологічні норми для молочних залоз, а також вади їхнього розвитку, діагностикою яких займається лікар онколог-мамолог.

В нормі цей орган є парним та має вигляд опуклого диска, що розташований на грудній клітці між третім та сьомим ребром. Трохи нижче середини кожної залози знаходиться сосок, оточений ареолою. І сосок, і ареола мають темнішу пігментацію, ніж решта шкіри.

Фізіологічні зміни та контроль онколога-мамолога

Протягом життя груди можуть фізіологічно змінюватися, й це є абсолютною нормою. Наприклад, в підлітковому віці вони активно збільшуються під впливом гормонів естрогенів. Протягом вагітності гормони, які виробляє плацента (гонадотропін, пролактин та інші), готують груди до годування дитини. В період клімаксу вони стають меншими за розміром, оскільки знижується рівень естрогенів, а залозиста тканина замінюється фіброзною й жировою. Такі зміни зазвичай не потребують лікарського контролю, але якщо вас щось непокоїть, краще проконсультуватися з фахівцем.

Привід звернутися до онколога-мамолога

Найбільш поширені вади розвитку — це порушення положення, форми, кількості грудних залоз та сосків. Такі вади можуть виникати внутрішньоутробно, наприклад, в результаті впливу на організм вагітної жінки токсичних речовин, іонізуючого випромінювання та інших несприятливих чинників.

Вади, які виникли не внутрішньоутробно, найчастіше бувають спровоковані травмами, гормональними порушеннями, інфекціями, опроміненням.

У чоловіків найбільш поширеною проблемою є гінекомастія, яка характеризується збільшенням грудної залози з однієї або обох сторін. Гінекомастія не обов’язково є патологічним станом. В деякі періоди життя при різкому зниженні тестостерону й підвищенні естрогенів груди можуть фізіологічно збільшуватися. Зокрема, така ситуація характерна для новонароджених хлопчиків, які деякий час знаходяться під впливом материнських гормонів.

Спостереження та лікування в онколога-мамолога

Будь-які аномалії вимагають фахового спостереження. Наприклад, полімастія, яка характеризується наявністю додаткових молочних залоз, розташованих під основними або в інших нетипових місцях, призводить до того, що “зайві” залози зазнають тих самих гормональних змін, що й основні. Причому в такій ситуації навіть частіше розвиваються патологічні процеси:

мастит, мастопатія, фіброаденома, кіста молочної залози, рак.

У будь-якому випадку при підозрі на порок необхідна консультація гінеколога, мамолога, ендокринолога, а також низка додаткових обстежень:

  • УЗД та КТ;
  • мамографія;
  • генетичні аналізи тощо.

В основному перераховані аномалії, як вроджені, так і набуті, лікують хірургічно.

Интересные новости: